Sista rycket på jobbet. Det känns lite speciellt att rensa skrivbord och bokhylla, lite som ett avslut. Men högar växer snabbt och det ska bli skönt att komma tillbaka till något nytt, och inte spår av gammalt, i februari.
-Linn.. peta inte i maten! Linn är tre år och några månader. Och vill inte alltid göra som vi vill att hon ska göra. -Du måste smaka åtminstone! Det är Ki som tar på sig att försöka få henne att i alla fall ta en liten tugga av maten: -Jag vill inte att du ska bli en sån som bara äter en sak. -Hrrmmm Fast nu kunde jag inte hålla mig längre.
Alltså, det är ju inte vilken mat som helst som Linn sitter och petar i. I skålen ligger ris och en underbar, exotisk, jättegod, koreansk och synnerligen illaluktande soppa. (Den är gjord på jästa sojabönor.) Det blir väldigt mycket spännande mat hemma, och sålänge det inte är för starkt (de retar mig för min katt-tunga..) är det bara härligt. Så jag tror inte att vi behöver oroa oss för att Linn inte skulle äta bara en sak.
Så är det hos oss. Ki lagar koreanskt. Jag lagar västerländskt.
Oftast lagar jag italienskt: Italienskt! Hemma hos Johanna är bibeln. Pasta är de bästa matlådorna, man ska laga den med lite mer sås än i recepten eftersom pastan suger upp en del vätska i lådan.
Men jag har ju missat halva boken! Det finns ju efterrätter i den!
Affogato
Vaniljglass
Espresso
Vispgrädde
Lägg glasskulor i en skål, toppa med vispgrädde och häll över en liten stark espresso
Visst låter det gott?
Iväg till ICA, ner med ingredienserna i korgen (de har espresso på pulver!) och hem igen. Fast barnen måste ju lägga sig först.. Och visste ni att man gör capuccino på lika delar espresso och varm mjölk?
Mmmmm! Det är gott med affogato och capuccino.
Men det är inte lätt att sova efteråt. Jag låg klarvaken i sängen och tittade på taket till två innan koffeinet gått ur kroppen.
Hon har känts väldigt stadig när hon gått och hållit mig i fingret ett tag nu, så vi trodde nog att hon skulle släppa taget snart. Senast igår försökte vi locka henne att ta några steg själv, men det ville hon inte utan gick ner och kröp i stället. Men så nu, precis nu ikväll för bara en timme sen, tyckte hon nog att nu är det dags!
Och som hon går! Hon går ledigt från ena änden av vardagsrummet till andra, vänder, tittar runt lite och går tillbaka!!
Koka äggen i vanligt vatten tills de är hårdkokta, ca 10 minuter. Det ska vara så mycket vatten så det precis täcker äggen, inte mer. Spara vattnet. Ta upp äggen ett och ett och knäck skalet på dem med sked (låt skalet sitta kvar!). Lägg tillbaka äggen i vattnet och tillsätt alla ingredienserna. Koka på låg värme (men det ska bubbla) under lock i minst en timme. Sen får man provsmaka sig fram - om det smakar för lite kan det koka längre, upp till 2-3 timmar. När man är nöjd med smaken skalar man äggen under rinnande vatten och förvara dem i kylskåp.
Te-ägg är goda att äta som en "små-rätt" till annan lagad mat, som mellanmål/snacks eller när som helst när man är sugen på te-ägg. De är fina att dela i klyftor när man serverar dem.
Om man ska koka färre ägg ska man inte minska på de andra ingredienserna i samma utsträckning som äggen - vattnet ska smaka rejält salt. Det är gott att ta mer soja och mindre salt också.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge: Varsågod Jens!
(Vi bjöd Jens på te-ägg för mer än ett år sen. Han tyckte det var så gott att han fick en påse oolong-te med sig hem, och ett löfte om ett recept på bloggen. Men sen har det liksom kommit annat emellan..)
Ikväll har jag suttit framför datorn och ägnat mig åt ett projekt: Jag vill använda webkameran för att få in bilder i ett javaprogram, för att sen kunna prova olika sätt att känna igen vad som finns på bilden i programmet. Bara för att det är kul att prova. Mitt problem var först att få in bilden från kameran till programmet.
Egentligen kan det kvitta vad jag försökte göra. Det som är spännande nog att blogga om är inte att jag lyckades, utan hur jag gjorde det:
Några forumposter, som efter några till besök på Google ledde mig till
En sida med en bra presentation (kräver tyvärr registrering) där de berättar i förbifarten hur man ska göra
Via internet lärde jag mig alltså nånting på bara några timmar. Och jag inte bara lärde mig att göra det jag ville, jag förstår mer av hur media fungerar i Java tack vare presentationen jag trillade på. Jag kunde lånat en bok på biblioteket om hur man programmerar med webkameror i Java. Men nu behövde jag inte det, jag kunde gå från idé till genomförande på bara några knapptryckningar.
Vi har oändligt mycket information tillgänglig var vi än är, när vi än vill komma åt den. Jag tror inte vi uppskattar hur stort det här är än. Snabbheten och mobiliteten i systemen är avgörande.
En annan sak som jag tror spelar stor roll är den typ av media vi använder. Jag tittade på en video där en person som redan gjort lite som jag ville göra förklarade hur han tänkte. Det gav mig en bättre bild av det jag ville veta, jag lärde mig bättre och snabbare. Efteråt, när jag ville veta detaljer, tittade jag i textdokumentationen. Olika behov - olika medier. Men att ha tillgång till ljud och video tror jag är otroligt viktigt för att komma över den första tröskeln in i en ny värld, för att bilda sig en första uppfattning om något.
Här är en indier som undersökt hur barn kan lära sig saker själva. Han ställde en dator i en by där ingen sett en dator förut och ingen kunde engelska. När han kom tillbaka tre månader senare berättade barnen för honom: -Vi behöver en snabbare processor och en bättre mus! Förbluffad frågade han hur de lärt sig det? -Jamen, du lämnade en dator här som bara pratar engelska - så då var vi ju tvugna att lära oss det!
Det är lite dåligt ljud på den, men det är spännande idéer. Här är en till video på temat hur vi lär oss saker. Alan Kay har sagt många bra saker, bland annat att: The best way to predict the future is to invent it. och: People who are really serious about software should make their own hardware.
Den 1 oktober börjar pappaledigheten. Nedräkningen har börjat. Lappen är uppsatt på väggen till mitt kontorsbås:
Det ska bli otroligt roligt att vara pappaledig, jag ser verkligen fram emot det. Fyra månader ska jag vara hemma med Linn och Sofie. Lagom tid tyckte Roger på jobbet: -Man börjar tröttna efter fem månader ungefär. Jag har lätt för att lägga upp planer, men jag försöker hålla mig till enkla visioner för vad det ska innebära att vara pappaledig:
Vad gör man för att slappna av när man vilar sig i kontorsstolen till vardags?
Hugger ved.
Vi var ju i stugan och Varberg i helgen, och det är klart att jag passade på att arbeta lite. Härligt!
Men det går att anstränga sig i vardagen också, som Jens övertalade mig: -Följ med ut och spring på lunchen! Det är härligt, man får så mycket energi av det! (Visst får man energi, efteråt. Men det är rackarns jobbigt under tiden - jag hoppade av och tog en genväg tillbaka halvägs iväg. Men jag ska springa igen!)