söndag 14 januari 2007

Flyttfirmor

Jag har ringt runt till flyttfirmor sen innan jul. SAAB vill att vi ska kontakta tre flyttfirmor och få offerter på vår flytt, och sen väljer de den de tycker verkar bäst. De betalar alltså flytten till Linköping, vilket ju är strålande!

Så jag har ringt flyttfirmor. Först ringde jag Uppsala Stadsbud. Inga problem, de skulle klara flytten, de har garantier, de packar åt oss om vi vill och de kan till och med ordna med flyttstädning. Notan? Efter några dagar kom brevbäraren med ett offertformulär som, av utseendet att döma, är ifyllt med (håll i er) skrivmaskin:

  • Uppsala Stadsbud: 27'000 kr, exkl. moms
Sen ringde jag NFB Transport. SAAB har tydligen ett ramavtal med dem, så det ingick i vi-betalar-flytten-dealen att NFB är ett av bolagen vi ska begära offert från. De svarade och ställde lite frågor. Inte så många frågor som stadsbuden; hur många kvadrat, var, vart, finns hiss? Inte så mycket mer. Sen fick jag en offert mailad till mig:

  • NFB Transport: 15'860 kr, exkl. moms
Därefter fick det bli företag jag hittade via eniro. Tredje företaget (om stadsbuden är ett och NFB två) svarade artigt och vänligt. Vi gick igenom all information och de sa att jag skulle få en offert inom kort. Det var alltså innan jul, och hittills har jag inte hört av dem.

Fjärde företaget, och nu är det i början av januari, var samma sak; inget svar, ingen offert.

Femte företaget; Ekmans transport. De frågar det vanliga först. Sen frågar de: -Har ni mycket grejer? -Näe, inte så farligt - som vanligt tror jag väl, ja vad svarar man - vad är mycket grejer? -Ok, jag mailar ett erbjudande, har du stora eller små bokstäver i mailadressen? Det spelar ingen roll om man har stor eller liten bokstav i en mailadress. Erbjudandet?

  • Ekmans Transport: 10'600 kr, inkl. moms
I onsdags mailade jag listan till min HR-kontakt (Human Resources; personalavdelning på det gamla språket). Ska ringa dem imorgon och se hur det ska bli - det är ju bara två vekor kvar nu.

---
Men, alltså:

Hur kan samma flytt kosta mellan 27'000 exklusive och 10'600 inklusive moms? Hur kan flyttfirmor som inte skickar ut offerter överleva? 40% av flyttfirmorna jag kontaktade hörde aldrig av sig. Jag begriper det inte. Vågar man lite på ett företag som har noll koll och ligger på halva priset jämfört med nästa bud, en fjärdedel av högsta budet? Är eniro fullt med oseriösa företag?

9 Comments:

  • Oj, 27'000 exkl. moms var ju rätt saftigt.

    By Blogger Daniel, at måndag 15 januari 2007 kl. 15:09:00 CET  

  • Intressant!

    På nationalekonomin förutsätter man ofta att alla aktörer har "perfekt information", dvs vet allt om varandra. Men det gör man ju inte, och därför får man såna här prisskillnader. Jag tror prisskillnaden består i att:

    1. Alla orkar inte kolla så många alternativ, informationsinsamlandet är helt enkelt för tröttsamt, därför kan många (de flesta) leverantörer stoppa in en fet marginal och kalla det marknadspris. Jag liftade t ex med en kakelsättare som sa att dom alltid la på 20.000 rakt av när dom jobbade på Lidingö och att det aldrig var nån därute som försökte pruta på det.

    2. Då man saknar information om flyttfirman så går man lätt på de "signaler" (kan också kallas för fördomar) man får. Ekmans transport signalerar helt enkelt lägre standard jämfört med Uppsala Stadsbud, och därmed får Ekmans ett lägre marknadspris.

    Det intressanta här är att Ekmans drabbats av fenomenet "pris som kvalitetssignal", dvs han signalerar inkompetens med ett lågt pris på samma sätt som märkeskläder, konstverk och andra lyxprodukter använder ett inflaterat pris som implicit säljargument. Ekmans har alltså hamnat i en negativ "pris-signal"-spiral som det är svårt att se en självklar väg ut ur annat än säkerställa en jämn och hög kvalitet och hoppas att ryktet sprider sig. Uppsala Stadsbud ligger istället och spinner på en positiv "pris-signal"-spiral, en betydligt behagligare sits.

    Här finns helt klart utrymme för samhällsekonomiskt och pivatekonomiskt lönsamma idéer: Ekmans skulle förmodligen ha mycket att tjäna på att komma i kontakt med en "flyttfirmekonsult" som kunde snygga till fasaden lite så att han kan vara med och konkurrera med dom överbetalda vitskjortorna. Och själva informationsinsamlandet borde man kunna hjälpa kunden med, eventuellt med en reklamdriven "flyttfirmeguide" där folk får recensera sina flyttar. I väntan på det så kan du recensera recension din flyttning på www.cint.se

    Vad gäller avsaknaden av offerter så är det faktiskt som så att vi trots arbetslöshet har arbetsbrist inom vissa yrken. Att vara flyttgubbe är inte överdrivet skonsamt för kroppen. Många egenföretagare väljer nog också att tacka nej till ytterligare anbud framför att trassla med ännu en anställd.

    Sen är det nog en och annan flyttfirma som inte kan stava till offert heller, med en väldigt låg etableringströskel så är det här en bransch som lämpar sig väl för mer eller mindre skatteskygga företag, och det är ju ingen granskning som Eniro kan göra.

    Din erfarenhet påminner lite om när jag begärde offerter från tryckerier, av 100 företag så var det 3 som skickade prisuppgift. Och av dom var ett hälften så dyrt som det näst billigaste. Det visade sig sen när prototypen kom att dom inte var överdrivet professionella. Men jag har ett lågt pris på min tid och det är mer värt för mig att lägga tid på kontakten med den här tillverkaren än att lägga på pengar på en annan, proffsigare tillverkare.

    På samma sätt skulle du tänkt när det gäller flyttfirmorna. Har du den tiden som krävs för att sätta dig in i regelverket för att vara förberedd för den händelse att den billigare flyttfirman inte håller måttet?

    Om ja, så tycker jag du borde ta den, man ska inte låta sin okunskap råna sig på tusenlappar.

    Men nu är det SAAB som ska avgöra hur mycket deras tid är värd, och jag misstänker att dom kommer att välja mellanalternativet NFB, en leverantör om vilken de har god information sen tidigare.

    Den kvalitetssignalerande effekt ett pris har ställer kanske till det för mig - jag hade tänkt att så länge jag har starta-eget-bidrag så ska jag sälja spelet med minimal marginal bara för att få ut många kopior som kan "ligga och marknadsföra sig själva". Men om jag säljer dom för billigt så kanske det signalerar låg kvalitet?

    By Blogger bh, at måndag 15 januari 2007 kl. 16:44:00 CET  

  • Ja, du. Vad finns att tillägga?

    Jag borde väl anat att en ekonom hade en hel del att reflektera över mina flyttfirmeäventyr :)

    Men, det är ju faktiskt intressant! Jag känner helt klart skepsis mot Ekmans. De verkar farligt billiga!

    Designtorget, det mesta som handlar om trendig inredning faktiskt, är en annan kategori som lever på högt-pris-betyder-kvalitet-logiken. Om jag går på designtorget och hittar nåt jag gillar är det som en annan del av hjärnan går in och bestämmer. Denna tredje hjärnhalva viskar att det är design.. det kan kosta.. det är kvalitet.. det är coolt.. Och så går jag hem med ett design-memory för 250 spänn i påsen.

    När jag sen tittade närmre på mitt supertrendiga, exklusiva design-memory såg jag att det kom från en utställning på Nationalmuseum. Jag lovar det kostade mindre än 250 spänn där! Nu tycker jag iofs fortfarande om memoryt, men airen av trendighet, design och exklusivitet försvann direkt när jag insåg att det inte varken var exklusivt eller speciellt trendigt utan helt enkelt ett specialtillverkat spel till en gammal avslutad utställning om design på 1900-talet.

    Hmm. Ska du sälja ditt spel till designtorget? Det kanske är lite för nischat?

    Priset är en svår fråga. Det är ju svårt att ändra pris när du satt ett också. Kanske kan du säga att du gjort en ny beställning och då har priset gått upp/ner, för att kunna byta. Jag tror nog 400 är nån smärtgräns. Det är svårt att komma in rätt också. Om något ligger rätt så kan det kosta mycket men om konsumenterna får fel signaler spelar det inte så stor roll vad det kostar.

    HM tror jag har råkat ut för det en del. HM-kläder är tööntigt tror jag nån cool tjej sa i högstadiet och så handlade ingen där mer på några år.

    By Blogger Torkel, at måndag 15 januari 2007 kl. 21:20:00 CET  

  • Hmm, smärtgräns sa jag. Men nu läste jag igen. Kanske är 400 bra för den första omgången. Men det är som sagt en svår fråga.

    By Blogger Torkel, at måndag 15 januari 2007 kl. 21:23:00 CET  

  • Fick just ett meddelande på röstbrevlådan från HR:

    -... Ekmans ...

    Så nu får vi snart veta om det låga prisen betyder låg kvalitet

    By Blogger Torkel, at tisdag 16 januari 2007 kl. 09:37:00 CET  

  • Intressant!

    Jag ytcker helt klart att Ekmans ska testas. Det är inte bra för oss konsumenter om vi ska fördyra för varandra genom att fördomsfullt välja dyrare alternativ och på så vis pressa dom billigare alternativen ännu djupare i obskyritet.

    Och HR-avdelningen har säkert erfarenhet av tidigare flyttar så dom kan nog hjälpa till om det skulle va nåt.

    Jag tror också 400 är en smärtgräns. Även om idén är originell och så, så lär ju inte den slutliga tryckkvalitén hålla riktigt samma standard som ett etablerat märke. Men jag får invänta den slutliga prisbilden innan ja säger för mycket. Spontant så känns det både mer strategiskt och sympatiskt att ta satsa på volym istället för marginal...

    By Anonymous Anonym, at onsdag 17 januari 2007 kl. 11:14:00 CET  

  • 27´000 plus moms, låter som en trea eller fyra och lång flytt. Låter också som att det fanns en brasklapp med i offerten att om man lyckas samtransportera med andra flyttar kommer priset att sjunka då man kan fördela restids och resvägskostnaden över flera flyttar.
    Stadsbuden i Uppsala är försiktiga, konservativa och professionella. De har nya och dyra bilar, bra försäkringar för gods de flyttar och de har goda löner och försäkringar för sin personal.
    Skillnaden i Pris ner till "Ekmans" (en Firma jag inte känner till) är såpass hög att man får lite vibbar av en firma som kör en hel del svart, som kör med gammal bil, som konstant ligger på konkursens brant och som i värsta fall är illa försäkrad. Jag har jobbat för både stadsbudet i Uppsala och för småskuttar som lägger anbud under halva stadsbudets pris på flyttar. Problemet i min erfarenhet är att när något gått snett med stadsbuden så har kunderna blivit nöjdare än när det fungerat felfritt, för då har de fått valuta för prisskillnaden. När något gått snett med småskuttarna så har kunderna lidit skada då småskuttarna inte har samma förmåga eller vilja att korrigera fel som stadsbuden har. Dessutom så får jag säga att de jag arbetat med variit avsevärt mer professionella hos stadsbuden än hos småskuttarna.
    Hoppas flytten gick bra.

    By Blogger Simon, at fredag 1 juni 2007 kl. 09:46:00 CEST  

  • Hej,

    Hur gick det att flytta med Ekmans? Håller på att leta flyttfirma och undrar. Få som lämnar fasta anbud just nu. Mest timpriser... Men Ekmans verkade okej på telefon i alla fall.

    /Ulf

    By Anonymous Anonym, at torsdag 13 december 2007 kl. 14:23:00 CET  

  • Oj, här har det kommit kommentarer jag inte sett.

    Flytten gick bra! I vart fall minns jag inte att det gick dåligt (det var ju ett år sen nu). De var snabba, bar mycket och packade noggrant.

    Visst, de hade en gammal rackarns volvo-lastbil, snudd på antik. Och de luktade rök och svett och pratade som riktiga knegare. Men de flyttade bra, kom i tid, höll det de lovade och de var billiga. Jag är väldigt nöjd med Ekmans.

    By Blogger Torkel, at tisdag 29 januari 2008 kl. 22:23:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Home


 
www.flickr.com
Torkel Danielsson's items Go to Torkel Danielsson's photostream