Studentstaden
"Studentstaden höjer hyrorna, staten bostadsbidragen.." sjunger Harald och skrattar när vi släpar den ena tunga möbeln efter den andra från sovrummen till vardagsrummet. Vi bor i en liten studentlägenhet, en trea, som vi hyr av bolaget som nästan alla som studerar i Uppsala någon gång bor hos; Studentstaden. Studentstaden var antagligen statligt eller kommunalt en gång i tiden. En gång i tiden drevs Studentstaden troligen med målet att tillhandahålla bra, billiga, ändamålsenliga studentbostäder, och utan vinstkrav.
Studentstaden är inte statligt längre. Det ägs sedan nittiotalet av AP Fastigheter, och drivs numer med den långsiktiga visionen att generera så mycket intäkter tillbaka till moderbolaget som möjligt. Att generera intäkter är lätt; man höjer priset på produkten man erbjuder tills marknaden säger ifrån genom minskad efterfrågan, samtidigt som man dödar utgifterna. Vi bör alltså förvänta oss följande beteende från Studentstaden: höjda hyror, minskad service, inga nysatsningar. Och det är precis det som händer. Studentstaden höjer hyrorna med 4% årligen. De har lagt ner alla lokalkontor (de lyckades till och med formulera det så att servicenivån skulle bli bättre nu när man måste ta sig ner till huvudkontoret för alla ärenden – det är ju så mycket konsekventare).
Men det verkliga genidraget i Studentstadens kampanj för att öka intäkterna är de hyrespåslag som görs mellan de årliga höjningarna. Det började med bredbandet. Uppsala Universitet vill som världsledande utbildningsinstitution se till att dess studenter har tillgång till bredband. Alltså byggdes ett snabbt fibernät ut som alla studenter har tillgång till. Tanken var att hyresvärdarna skulle stå för den sista biten kopparledning mellan universitetets fiber och uttaget i bostäderna. Installationen av detta är en engångskostnad som snabbt skulle betala sig genom ett.. hyrespåslag på 150 kr per månad. Den kostnad som Studentstaden hade för installationen för ca sex år sedan har betalt sig många gånger om idag. Men hyreshöjningen består.
Nu är det dags igen. Det nya hyrespåslaget ska motiveras med läggning av nya golv. Parkettgolv närmare bestämt. Fuskparkett visserligen, men fortfarande parkettgolv - i en studentlägenhet. Så igår hjälpte Harald till att flytta allt vi har i våra sovrum ut i vardagsrummet. Och under veckan ska vi flytta allt vi äger från vardagsrummet till sovrummen så hela vår lägenhet blir täckt av ny fin fuskparkett. Den nya hyran började gälla från halvårsskiftet, med retroaktiv hyreshöjning för månader innan nytt golv lagts. Kompensation i form av hyresavdrag den vecka lägenheten är ungefär lika beboelig som vårt källarförråd? Nej, det kommer inte på fråga.
Nu hör det till saken att vi fick nytt golv lagt i vår lägenhet för två år sedan pga av den senildementa, alkoholiserade och troligtvis sinnessjuka tanten som bodde här innan. Jag ringde till studentstaden för några månader sen och frågade om det inte var konstigt att lägga in nytt golv ovanpå nytt golv? Nej, inte konstigt alls, var svaret – det konstiga vore i stället om inte alla lägenheter i området hade samma standard. Dessutom får de ju inte höja hyran om de inte lägger in nytt golv.
På tisdag har HUS – studenternas hyresgästförening möte. Jag tänkte gå dit och vara arg - men jag kommer nog att tillbringa tisdagen släpandes möbler mellan vardagsrummet och sovrummen i stället.
Vad är lösningen på detta problem egentligen? Studentstaden höjer och höjer hyrorna. Men det har de ju all rätt att göra, det är ett privat företag och de har rätt att känna pengar. För oss är i alla fall lösningen att flytta ut härifrån illa kvickt – helst till en bostadsrätt, det enda vettiga bostadsalternativet förutom villa.
Jag tror lösningen på detta problem ligger hos Uppsala Universitet. Ett universitet måste sälja in ett helt koncept för studietiden. Där ska studier i världsklass finnas, men också fritidsaktiviteter (nationer), och en vettig ekonomisk kalkyl för studieåren. Om jag ska göra en spaning så tror jag på följande:
- Antagningarna minskar. Studentstadens bostäder säljs ut som bostadsrätter när hyresnivån gjort de omöjliga att hyra ut.
- Fler och fler studenter lever på mammas pengar under studietiden och låter pappa köpa en lägenhet åt dem i Luthagen.
- Antagningarna ökar igen, runt 2015, Studentstaden finns inte mer. Uppsala Universitet bygger alltså nya studentbostäder i anknytning till campus ute vid Pollacks och på ekonomikums gräsmatta för att trygga studentbostäder på den ohållbara bostadsmarknaden.
Egentligen tycker jag det här är rätt ok. Att ha ett privat, vinstdrivande bolag som tillhandahåller studentbostäder är lite knäppt. Det är mycket mer vettigt att det är universitetet (eller nationerna) som står för det. Så var det när jag studerade i USA – universitetet stod för boendet.